Istorija, pravila i zanimljivosti

Kuglanje ima dugu i bogatu istoriju, a danas je jedan od najpopularnijih sportova na svetu.

Cilj igre je jednostavan: napraviti što veći broj poena bacajući kuglu po stazi i gadjajući 10 kegli koje se nalaze na njenom kraju. Najbolje je to postići jednim bacanjem (jedan worp), ali kuglu je moguće bacati i drugi put da bi se porušile sve kegle. Kegle koje ostanu uspravno, posle bacanja, ponovo se  ostavljaju na istu poziciju automatskom pinmašinom koja prethodno sa staze počisti srušene kegle. Ista mašina preko transportne trake vraća kuglu igračima u prostor za igru.

U kuglanju postoje dva osnovna stila igranja. To su pravolinijski i fleš. Fleš stil podrazumeva krivu putanju kugle koja će prvo krenuti ka rubu staze a zatim promeniti pravac i udariti u čunjeve. Postoji i veliki broj „pod-stilova“ kuglanja.

Svaka kugla ima svoju težinu, a igrač treba odabrati kuglu koju može držati sa lakoćom. Takođe, cipele za kuglanje su obavezne a najbolje je iznajmiti ih u kuglani, s obzirom da su prilagođene stazi jer im je đon napravljen od posebnog materijala.

Kuglana Kragujevac SPD Radnicki
Reprezentacija Srbije

Danas kuglanje ima 95 miliona igrača u više od 90 zemalja širom sveta. Pod pokroviteljstvom Federacije Nacionale des Kuilleurs (FIK), vrhunski sportisti kuglanja redovno se takmiče na Olimpijskim i svetskim takmičenjima.

Aktuelni svetski šampion je seniorska reprezentacija Srbije, koja je u maju 2019. godine, po treći put u nizu, a ukupno četrvti put, postala prvak sveta. U sastavu reprezentacije Srbije su i Kragujevčani Aleksandar Milinković i Uroš Jagličić, kao i Milan Jovanović Cvika, direktor reprezentacije.

Reprezentacija Srbije 2012. Kuglana Kragujevac